Geaccrediteerde nascholing
Menu

Kritiek op lerarenregister

Meer dan 7.000 leerkrachten doen mee aan de actie 'Stop dit lerarenregister', zo melde deze week de nieuwe vakbond “Leraren in actie”. De plannen voor het lerarenregister zijn vorige maand goedgekeurd door de Tweede Kamer.

22 november 2016 Geen reacties

Met de petitie hoopt de vakbond te voorkomen dat ook de Eerste Kamer met de plannen instemt. De motor in Nederland achter de invoering van het register is de Onderwijscoöperatie, juist een samenwerkingsverband van onderwijsbonden. De Onderwijsraad wijst er op dat een lerarenregister bij kan dragen aan de versterking van de positie van leraren en de waardering van het vak van leraar.

Internationaal is deze discussie al lang beslecht. In vrijwel alle Angelsaksische  landen, zoals het Verenigd koninkrijk, Australië, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten, Canada zijn leerkrachten verplicht zich te registreren. En sinds 2011 wordt ook in Zweden gewerkt met een lerarenregister.

Ook zonder de verplichting van registratie zijn talloze leerkrachten in Nederland actief met het bijhouden van hun vak. Onder andere met Klass-e! Men krijgt voor geaccrediteerde nascholing certificaten uitgereikt waarmee de leerkrachten kunnen aantonen dat ze actief en vrijwillig werken aan het bijhouden van hun vak.

Om te reageren moet je eerst inloggen (alleen voor abonnees)

Homepage