Geaccrediteerde nascholing
Menu

Kleuters volgen zonder toetsen

8 juli 2018 Geen reacties

Kleuters hoeven geen schoolse toetsen meer te maken. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Slob. Het kabinet vindt dat het niet bij de ontwikkeling van kleuters past om met schoolse toetsen te meten hoe ze ervoor staan. Kleuters ontwikkelen zich spelenderwijs en in sprongen. Een toets met een opgavenboekje, pen en papier in de schoolbanken past daar niet bij.

Kleuters leren elke dag iets nieuws. Voor leerkrachten is het belangrijk om die ontwikkeling te kunnen volgen, maar de toetsen uit een leerlingvolgsysteem zijn te veel een momentopname en kunnen daardoor een vertekend beeld geven.

De kleutertoetsen waren al niet verplicht, maar worden nu dus helemaal uit de leerlingvolgsystemen gehaald. Daarbij houdt een school of de leerkracht wel de ruimte om de ontwikkeling van kleuters op een andere manier te volgen. Ze kunnen bijvoorbeeld met observaties, gesprekjes of spelletjes nagaan hoe hun kleuters er nu voor staan. Ze mogen zelf bepalen hoe ze dit willen doen. De verzamelde informatie kan in het leerlingvolgsysteem worden gezet, zonder dat de kleuter een toets hoeft te maken.

Lees hier meer.

Om te reageren moet je eerst inloggen (alleen voor abonnees)

Homepage